Att bogsera en jolle eller gummibåt bakom en motorbåt eller segelbåt kan vara lite av en utmaning, speciellt om du inte är säker på hur det är bäst. Det finns några viktiga saker att tänka på för att se till att allt går smidigt.
Några handfasta tips
Först och främst, om du har en hård jolle, är det bäst att fästa draglinan vid fören, ungefär tjugo centimeter under förens topp. Detta hjälper till att hålla fören på jollen högt i vattnet. Om du har en uppblåsbar gummibåt, vill du använda en draglina som ansluts till två punkter på vardera sidan av fören av gummibåten, för att hjälpa till att hålla gummibåten i en rak linje. Och se till att använda en flytlina som draglina, så den inte sjunker under vattnet och orsakar problem med bogserbåtens propeller eller roder.
En annan viktig sak att tänka på är utombordsmotorn. Om du inte är säker på att det kommer att vara lugnt vatten, är det en bra idé att flytta utombordsmotorn till ett rälsfäste på din båt. På så sätt kommer motorn inte att skadas om gummibåten välter av en våg.
Det finns lite andra saker att tänka på också. Draglinan ska vara tillräckligt lång för att gummibåten ska kunna följa dragbåten på ett säkert sätt, men inte så lång att den drar i vattnet och saktar ner segelbåten. Du bör också vara uppmärksam på hastigheten med vilken du bogserar gummibåten, särskilt i hård sjö. Och se till att gummibåten är tillräckligt nära din båt för att vara lätt att se, men tillräckligt långt bort för att undvika att fastna i båtens kölvatten.
Slutligen, om du nu skulle ha barn i gummibåten – glöm inte att kommunicera med personerna i gummibåten, särskilt om de inte är vana vid att bli bogserade. Se till att de vet vilka signaler du kommer att använda för att kommunicera, som att tuta på tutan för att indikera en riktningsändring. Med lite planering och förberedelser kan du säkert bogsera din gummibåt bakom din segelbåt och ha det bra på vattnet.
I tuffare väder och hårdare vind
När förhållandena på vattnet blir svåra kan bogsering av en gummibåt bli mer utmanande. Ett vanligt problem som kan uppstå är gummibåten som surfar på vågorna och slår i båten. Detta kan vara farligt, eftersom gummibåten också kan snurras runt och träffa aktern på din båt.
För att förhindra att detta händer finns det några saker du kan prova. En lösning är att förlänga draglinan, så att gummibåten får mer utrymme att återhämta sig från varje våg och falla tillbaka innan den träffar båten. Ett annat alternativ är att använda en draglina med linor som fästs i aktern på din båt, vilket hjälper till att hålla gummibåten på plats.
En annan fråga som kan uppstå under tuffa förhållanden är risken att jollen vänds eller fylls med vatten på grund av stark vind eller vågor som kommer från sidan. Detta kan vara särskilt problematiskt om du har en gummibåt. Om risken att vända beror på vind snarare än vågor, kan det hjälpa till att stabilisera gummibåten genom att lägga till lite tyngd på gummibåten (till exempel genom att stänka vatten inuti med en hink).
En uppblåsbar gummibåt kan också tas med längs båten på läsidan för att skyddas mot både vind och vågor. I det här fallet flyttar du målarens fästpunkt framför balken, så att gummibåten kan nästla sig mot sidan av dragbåten.
Det är viktigt att vara beredd på tuffa förhållanden och att vara flexibel så att du kan göra justeringar efter behov för att garantera säkerheten för alla ombord. Genom att överväga alla dina alternativ och förbli flexibel, kan du framgångsrikt navigera även de tuffaste förhållandena medan du bogserar en gummibåt.
Vad skall jag göra om gummibåten välter
Om din gummibåt kapsejsar eller går under vattnet kan det skapa oerhörd kraft som kan orsaka skada på din segelbåt och i synnerhet på gummibåten eller jollen. Bogserlinan kan gå av eller bogseröglan kan slitas av från gummibåten, och i värsta fall blir jollen ett ankare i den mån du har en hård jolle. Då måste du sakta ner eller stanna segelbåten och ta ner dina segel.
Det fina med just gummibåtar är att de flyter även om de välter. För att hämta gummibåten, sakta ner segelbåten och för bogserlinan till läsidan av båten.
När gummibåten ligger bredvid segelbåten, skyddad från vind och vågor, bör du kunna hissa upp den ur vattnet, rensa den från allt vatten och rätta till den.
Uppblåsbara jollar kan vanligtvis hanteras för hand, men om du har en hård jolle kan du behöva sänka storseglet, svänga över bommen och använda block och vinsch för att lyfta den.
Andra alternativ för att ha med sig gummibåten på segelbåten
Surra gummibåten upp och ner på fördäcket. Även om detta i allmänhet är det säkraste att göra med en gummibåt under alla förhållanden, kan det vara obekvämt och svårt. Men om du seglar i hård vind eller oförutsägbara vatten är detta vanligtvis det bästa alternativet, förutom såklart att tömma ur luften ur en gummibåten och förvara den under däck för en havspassage.
Installera en dävert på aktern för att höja och sänka gummibåten. Även om gummibåten kan utsättas för vind och regn när den hänger utanför aktern kan du få problem med detta sätt att hänga gummibåten även i stillsamt väder eller upp till kuling.
Vad kan man göra om man tappar sin gummibåt vid bogsering?
Om du tappar gummibåten under bogsering kan du försöka hitta den med hjälp av en GPS-position eller andra navigationsverktyg, om du har några. Du kan också försöka få hjälp av andra båtar i närheten genom att anropa på VHF-radion och be dem leta efter din förlorade gummibåt.
Om du inte kan hitta gummibåten kan du försöka ersätta den på något sätt, till exempel genom att köpa en ny eller hyra en tillfällig ersättning. Det är viktigt att du alltid har en plan för hur du ska hantera en förlorad gummibåt, eftersom det kan vara en livsviktig del av din säkerhet ombord på din segelbåt.
Lämna ett svar