Gummibåtar har kommit en lång väg sedan barnjollar och andra leksaker. Idag finns det många uppblåsbara gummibåtar som inte bara är av hög kvalitet, utan även stabila, lättanvända och prisvärda. Det finns snabba och enkla sätt att reparera en gummibåt. Låt oss titta närmare på några av dem.
Vad har du för gummibåt?
Det finns en hel del olika sorter av gummibåtar på marknaden, och inte alla är lika. Om du har investerat i en seriös gummibåt av bra kvalitet, kan den förmodligen vara tillverkad av en av två material: PVC eller Hypalon. Av de två är Hypalonbåtar ofta mer tåliga och hållbara. Dessa görs oftast av ett material som består av polyeten och syntetiskt gummi, med ett neoprenskikt på utsidan. Hypalon används i allmänhet för uppblåsbara båtar, och om du behöver fixa något på din båt är det alltid en bra idé att använda ett Hypalon-plåster och Hypalon-lim.
PVC-båtar är inte riktigt lika hållbara som Hypalon, men det betyder inte att de inte är tåliga. Båda materialen kan hålla i över tio år, och en uppblåsbar gummibåt av högsta kvalitet kan hålla i upp till 15 år. Hur bra du vårdar och underhåller din båt har stor betydelse för dess livslängd. Kom ihåg att saker som UV-strålning och extrema temperaturer kan påverka livslängden negativt.
Om du behöver reparera en gummibåt, kan du göra det på ungefär samma sätt oavsett om den är gjord av PVC eller Hypalon. Det viktigaste att tänka på är att de två materialen inte är kemiskt likadana: Hypalon är i grunden gummi, medan PVC är plast. Det betyder att du måste hantera dem lite olika för att få jobbet gjort på rätt sätt. Men ibland kan du behöva ta några kompromisser för att fixa läckan snabbt och enkelt. Här tar vi upp hur du på bästa sätt kan reparera din gummibåt.
Lokalisera skadan
Ett av de största problemen när det gäller att reparera en gummibåt är att hitta det som behöver fixas. Ett stort hål är lätt att upptäcka, men det kan vara svårt att hitta små hål och läckor. Dessa kan vara som en nål i en höstack att hitta, och ibland är de nästan osynliga. Men det finns en enkel lösning: såpvatten.
Genom att använda såpvatten kan du enkelt lokalisera läckorna. Fyll en sprayflaska eller skål med en lösning av såpa (eller diskmedel) och vatten, och spraya eller täck sedan hela båten eller delar av den jämnt med lösningen. När du har blåst upp båten, titta noga efter om det bildas luftbubblor på ytan. Dessa är det enklaste sättet att hitta små hål och läckor i en gummibåt. När du har hittat den/dem, markerar du den/dem med en markör eller tejpbit, så att du kan fixa läckan snabbt och enkelt.
Att laga en gummibåt som är tillverkad av PVC eller Hypalon
Nu skall du få lära dig hur man fixar en uppblåsbar båt som är tillverkad av PVC eller Hypalon. Processen är i stort sett densamma för båda – men det finns några skillnader. Om du vill ha en säker och permanent fix, är det här vad du behöver göra.
Förberedelser
Först och främst behöver du en PVC-lapp. Du kan köpa dessa online eller i butiker som säljer gummibåtar. Se till att få en lapp som är avsedd för PVC, så att du kan vara säker på att den fungerar som den ska.
När du har fått din lapp, är det en bra idé att klippa den till en cirkel. Många lappar säljs i fyrkanter, men hörnen kan lätt fastna och göra det svårare att täta läckan. En rund lapp tätar bättre och är lättare att jobba med.
Innan du kan laga din båt, är det viktigt att förbereda både lappen och området som ska lappas. Använd lite sandpapper för att få lappen lite grov, så att den har något att fästa på. Gör samma sak med området som ska lappas, så att det inte ser glansigt ut längre.
Rengör och maskera
När du har gjort det, är det dags att rengöra området. Använd isopropylalkohol eller ett lämpligt rengöringsmedel för PVC för att tvätta både lappen och området som ska lappas. Följ anvisningarna på rengöringsmedlet och se till att låta det torka ordentligt innan du fortsätter.
Efter att du har rengjort och förberett området som ska lappas, är det dags att använda maskeringstejp för att markera kanten runt hålet. Maskeringstejpen hjälper till att förhindra att överflödigt lim rinner ut på resten av båten, så att du kan fokusera på att reparera just den läcka som finns.
Att reparera en Hypalon gummibåt kräver lite extra försiktighet och förberedelse. Det viktigaste är att slipa både lappen och båten för att ge dem en bra bindningsyta. Var noga med att inte försvaga strukturen på materialet. När du ska rengöra området, använd lösningsmedel som aceton eller toluen för bästa resultat. Var försiktig med hanteringen av dessa kemikalier och se till att ha tillräcklig ventilation och skydd när du använder dem.
Applicera lim
När du har maskerat området, är det dags att applicera limmet. Du behöver PVC-lim för att fixa en PVC-uppblåsbar båt. Välj ett lim av hög kvalitet, som ett tvåkomponents PVC-lim. Det säkraste sättet är att noga läsa instruktionerna som följer med limmet. Ett normalt förfaringssätt kan vara att du applicerar ett lager på både plåstret och på båten. Låt limmet torka i ungefär en halvtimme innan du applicerar ett andra skikt. Efter ytterligare 10-15 minuter, kan du applicera ett tredje och sista skikt. Vänta 5 minuter innan du fäster plåstret på båten.
Har du en gummibåt av Hypalon skall du använda ett särskilt lim som är avsett för Hypalon.
Fäst lagningslappen på båten och jämn ut eventuella rynkor eller bubblor. Använd en rulle eller något annat slätt och rundat föremål för att trycka fast plåstret ordentligt. Försök att få plåstret så platt som möjligt, så att tätningen blir så tät som möjligt.
När du har lagt lappen, är det viktigt att ge det tillräckligt med tid att härda innan du använder båten igen. Ge plåstret minst 24 timmar att härda helt på plats, men det är ännu bättre om du väntar 48-72 timmar. Detta kommer att säkerställa att tätningen blir så stark och permanent som möjligt.
När du har väntat tillräckligt länge, är det dags att avsluta reparationen. Använd en handduk och lösningsmedel för att rengöra eventuellt överflödigt lim, men försök att undvika plåstret så mycket som möjligt. När du är klar, bör du ha en vattentät och hållbar reparation av din gummibåt.
Laga limningar som gått upp
Små hål kan vara svåra att hitta, men stora bitar som lossnat i limningen är enklare. Om du har en flik på din gummibåt som har lossnat, men ännu inte har gjort ett hål, behöver reparationen inte ta så lång tid. Allt du behöver göra är att limma fast den.
Först måste du slipa området som har skadats, för att ge limmet något att fästa vid. Rengör sedan det skadade området baserat på vilket material din båt är gjord av. Därefter hoppar vi över lappningssteget och går direkt till limning.
Använd ett lim som passar just din båt – PVC eller Hypallon, som är speciellt framtaget för att täta revor i gummibåtar. Applicera limmet enligt anvisningarna över det slipade och skadade området. Låt limmet torka, följ instruktionerna på förpackningen, men räkna med minst 12 timmar torktid.
Fixa problem med ventilen
För att fixa en läckande luftventil på en uppblåsbar båt, bör du först försöka dra åt den med hjälp av en ventilnyckel. Om det inte hjälper kan du prova att rengöra ventilen inifrån och ut. Det kan vara att den har fyllts med smuts, sand eller andra hinder som hindrar en tät tätning runt gängorna. Om läckan fortfarande finns kvar kan det vara att ventilen är trasig eller att det är ett annat problem. I så fall kan det vara nödvändigt att byta ut ventilen helt.
Lämna ett svar